Det settes som vilkår at observasjon av gaupefamilie er dokumentert av Statens naturoppsyn (SNO). Fylkesmannen i Troms er ansvarlig for å administrere dusørordningen. Dusør utbetales så raskt som mulig etter at fylkesmannen har fått melding om ny observasjon av gaupefamilie fra SNO. Observasjoner som sannsynliggjøres å ha sammenheng med tidligere observasjoner i samme område regnes ikke som nye og utløser ikke dusør. Fylkesmannen har, i samarbeid med SNO, utarbeidet nærmere kriterier for vurdering av dette.
Fire utbetalte dusører i Troms vinteren 2007/2008
I forrige sporingssesong førte 8 innmeldte observasjoner av familiegrupper av gaupe til at totalt 4 ulike familiegrupper ble registrert i Troms fylke. Disse ble registrert i kommunene Skånland, Målselv, Nordreisa og Kvænangen. Tipsene kommer godt med i kartleggingsarbeidet av gaupe i Troms.
Meldingene er viktige i arbeidet med å skaffe gode bestandsoversikter av gaupe i fylket, og for forvaltningen ved fastsetting av jaktkvoter, skadefellingstillatelser, avgrensning av jaktområder og erstatning for tap av sau og rein til gaupe.
Meld fra om gaupespor til Statens naturoppsyn
Hvis du finner spor av gaupe så meld dette straks til den lokale rovviltkontakten i SNO. Rovviltkontakten vil da foreta en feltkontroll og avgjøre om det er en gaupefamilie (hunndyr i følge med unger) som har vært på vandring. Hvis du ikke får tak i de lokal rovvtiltkontaktene i Bardu som er Tor Einar Bones, tlf 416 28 284 og Trond Erik Markussen, tlf 975 69 428 kan du ringe regionansvarlig for rovvilt i Troms, Thomas Johansen på mobil 99 43 76 44.
Registreringsperioden foregår fra 1. oktober til utgangen av februar neste år. Gaupene går ofte i sporene til hverandre, så det kan se ut som det bare har vært ett dyr som har gått der. Men de ”splitter” og går ved siden av hverandre innimellom, og slik kan det dokumenteres om det er en familiegruppe eller ikke. Målet er å få registrert flest mulig av de familiegruppene som finnes. Det er svært viktig at det blir meldt fra straks slik at rovviltkontaktene får mulighet til å sjekke sporene før de smelter, snør igjen eller av andre årsaker blir borte.