Det nye fjernvarmesystemet i Setermoen leir er et komplisert høyteknologisk puslespill. I flere år har entreprenører, sveisere, rørleggere, bygningsarbeidere, elektromontører, ingeniører og en rekke andre fagfolk tatt ansvar for hver sine deler av et prosjekt til mer enn 150 millioner kroner.
I vinter var det alvor. Da kulda kom ble produksjonen i varmesentralen satt i gang for fullt. Og gjennom hele vinteren har den levert miljøvennlig varme til forlegninger, kontorer og andre bygninger i Setermoen leir. Fyringen har til nå variert mellom naturgass, strøm og fyringsolje.
Bak solide glass brenner flis og briketter. Foto: Terje Bartholsen |
Fyr i flis
Biobrenselanlegget utgjør den siste biten i puslespillet som skal holde Setermoen med varme i mange år framover. Og nå brennes det flis. I begynnelsen av mai kom eksperter fra den danske leverandøren Justsen AS til Setermoen og startet på siste etappe i arbeidet. Den første perioden med prøvedrift er gjennomført med godt resultat. Siste finjustering av systemene gjøres til høsten når kulda setter inn og anlegget kan kjøres for fullt.
Flis gir varme på Setermoen, sier senior prosjektleder Torfinn Nilssen (t.v.) og fagarbeider Raymond Helgesen i Forsvarsbygg. Foto: Trude Berg. |
Levering
Hålogaland Ressursselskap (HRS) har kontrakten på levering av både fyringsbriketter og flis til varmesentralen. Fyringsbrikettene produseres på avfall med strenge regler for hva innholdet skal være. Flis leveres enten fra rivningsavfall eller skogsflis direkte fra midt-Troms eller Sverige. Totalt skal HRS levere om lag 4 000 tonn biobrensel pr. år til Setermoen.
Ren luft
Om lag 30 gamle og forurensende oljefyrkjeler er tatt ut av bruk på Setermoen etter at varmesentralen kom i drift. Utslippene fra det nye anlegget er underlagt strenge krav og måles kontinuerlig for å være sikker på at de holder seg under de strenge kravene som gjelder i dag. Luften på Setermoen er blitt renere særlig merkes det på kalde vinterdager.