10 tips for å holde tak i rutinene:

  1. Hold døgnrytmen
    Sett på vekkerklokka om morgenen selv om du ikke skal noe spesielt. Ikke sov om dagen og legg deg til vanlig tid.
  2. Stimuler hjernen
    Bruk noe av dagen på ting som oppleves meningsfullt. Gjør noe som stimulerer hjernen, enten det er jobb, skolearbeid eller andre aktiviteter.
  3. Vær fysisk aktiv!
    Gå en tur ut, og gi på litt ekstra i bakkene. Vær ute når det er mest dagslys. Bli litt varm og svett. Hva med noen styrkeøvelser hjemme? Kroppen vår trenger å bli brukt, og bevegelse og dagslys hjelper oss å sove godt om natten.
  4. Barn trenger struktur
    Barna trenger også å opprettholde struktur og mest mulig vanlig hverdag. Svar på de spørsmålene de har på en måte som de kan forstå. Gjør uteaktiviteter i hagen om det er mulig. Tilgi deg selv om det ikke ble helt som du hadde tenkt.
  5. Se mindre nyheter
    Sett opp noen faste tidspunkter for når du oppdaterer deg på nyhetene, og skru av resten av tiden. Skjerm de yngste fra nyhetssendinger på TV.
  6. Spar seriene til kvelden
    Netflix og annen underholdning kan være godt å ty til, men spar det gjerne til kvelden, som du ville gjort på en vanlig dag.  
  7. Hold kontakten med folk
    Snakk med folk rundt deg, på telefon eller via videoløsninger. Snakk gjerne om andre ting enn nyheter og vanskeligheter. Gi deg selv litt pusterom.
  8. Hold måltidsstrukturen du har til vanlig

Fortsett med faste måltider. Kanskje er dette muligheten til å teste ut nye grønnsaker eller retter med svært lang steketid?

  1. Gi hverandre pauser
    Det kan være slitsomt å være hjemme sammen med familien over tid og det er ikke uvanlig å bli irritabel. Kanskje bør man bli enige om noen spilleregler? Gi hverandre pauser. Hva med å avtale stilletid hvor alle går hvert til sitt en stund i løpet av dagen?
  2. Drikk med måte
    Det kan være fristende å drikke litt mer alkohol enn vanlig når man uansett sitter inne og dagene føles lange. Alkohol hjelper kanskje i øyeblikket, men det hjelper ikke over tid.

 

Husk på at det du gjør har mening! Du er hjemme av en grunn. Det du ofrer er ikke til ingen nytte. Ditt bidrag utgjør en forskjell!

Anne Sofie Bentzen, Kommunepsykolog