Ozon hullOzonprosjektet 2004

Tannlege ved Bardu tannklinikk, Lene Perregaard, deltar i et studium i folkehelse ved Høgskolen i Akershus med prosjektmål:

 

 

Tverrfaglig samarbeid skal fremme tannhelsen i befolkningen.

"Jeg skal utarbeide rutiner for bruk av ozonbehandling i Bardu kommune", sier hun, "og delmål blir å gjøre Bardu tannklinikk til en klinisk forskningsklinikk, en klinikk som det skal være attraktivt å arbeide ved - også når det kommer utdannelse i Tromsø og ny klinikk på Andslimoen i Målselv."

"Mine prioriteringer i prosjektet blir", sier Lene:

  • Ozonbehandling av pasienter med demens og langetids sykehusopphold.
  • Behandling av ising i tennene.
  • Behandling av rotkaries.
  • Behandling av emaljekaries.
  • Behandling av meget dyp karies - eventuelt trinnvis behandling for å bevare pulpa vital.
  • Behandling av odontofobipasienter.

Henvisning av pasienter for ozonbehandling kan tidligst bli realistisk høsten 2004. Det vil bli utsendt melding om tidspunkt og henvisningsrutiner.

Lene Perregaard

 

 

 

Lene Perregaard som kvalifiserer seg med tanke på å være instruktør når tannlegeutdannelsen starter i Tromsø neste høst.

 

Hva er ozonbehandling av tenner?

 

Ifølge Lene Perregaard undersøkes først tennene med laser. Deretter utsettes hullet(karies) for den giftige gassen ozon i 10 - 40 sekunder. Ozon består av 3 oksygenatomer i hvert molekyl i motsetning til vanlig oksygen, som bare består av 2 oksygenatomer. Gassen kommer bare ned i hullet og det er ingen lekkasje. Da dør 99,9 % av Karius og Baktus. Hvis hygiene og kostvaner er riktige, vil defekten i tannoverflaten igjen bli hard og motstandsdyktig.

Det er viktig å understreke at ozonbehandling bare er optimal når tannråteangrepet er i emaljeoverflaten. Tilnærmet 100 % av slike lesjoner vil være tilhelet etter 3 måneder med én ozonbehandling. Hvis tannråten er kommet inn til tannbenet(dentinet), vil det ofte være aktuelt med flere ozonbehandlinger, og ofte i en kombinasjon med bedøvelse, boring og alminnelige fyllinger.

OZONBEHANDLING ER PRIMÆRT ET FOREBYGGENDE HJELPEMIDDEL. EFFEKTEN ER HELT AVHENGIG AV AT PASIENTENS HYGIENE- OG KOSTVANER ER RIKTIGE.

I forbindelse med ozonbehandling vil det derfor inngå et kostintervju og en individuell hygieneveiledning.

 

ANDRE FAKTA…

  • Ozonbehandling er særlig anvendelig som forebygging av tannsykdommer ved for eksempel demens og langtids sykehusopphold, der pasienten kan miste evnen til selv å ivareta sin munnhygiene.
  • Er også særlig egnet ved sykdommer der medisiner gir munntørrhet. Forebyggende tiltak vil da medvirke til at pasienter med egne tenner unngår store smerter og behov for kompliserte og tidkrevende tannbehandling.
  • Ozonbehandling kan hjelpe til med å forenkle vanlig tannbehandling.
  • Det foreligger tallrike seriøse utenlandske undersøkelser som dokumenterer effekten av ozonbehandling. Professor Lynch er en kapasitet på området, og kan anbefales for de som vil sette seg bedre inn i ozonbehandling.

 Se omtale og foto i nettutgaven av Nye Troms.

Si du har sett det på Bardu kommunes nettside