Bardu kommune vil fremover ha et sterkt fokus på at det er viktig å gjøre det som kan gjøres for at vi skal ha et variert og godt næringsliv også etter at krisen er over.

Mange av de lokale bedriftene synes dette er en belastende tid, i hovedsak fordi alt er så usikkert. Det er i utgangspunktet ikke enkelt å drive små bedrifter på et lite sted. Ansatte og deltidsansatte har blitt permittert for å kutte lønnsutgifter. De fleste gir tilbakemelding på at omsetningen har gått kraftig ned, pga. manglende kunder. I tillegg fortsetter alle utgifter å løpe som før. Noen har fått utsettelser på noen regninger, men ser at det ikke blir noe lettere å betale disse i fremtiden.

Kommunen er nå i gang med å se på løsninger for å hjelpe de lokale bedriftene og vil også følge opp hva den siste «pakken» fra regjering og storting vil inneholde hva angår kontantstøtte etc. Det er samtidig viktig at vi nå er flinke til å bruke det lokale næringslivet som nå står i en svært sårbar situasjon.

Kreative bedrifter

Vi har i dag ca. 50 lokale bedrifter i kommunen. Bardu kommune var i går i kontakt med noen bedrifter og de uttrykker at de ikke ønsker å gi opp i disse motgangstider. -Det virker som om flere av lokalbefolkningen er klar over butikkene sine utfordringer for videre eksistens, og butikken min har hatt noen kunder innom som ikke vanligvis bruker meg. Og det er jo veldig bra, sier Ann-Kristin Sørgård som driver lille Patina.

Noen av bedriftene har nettbutikker, men opplever også nedgangstid der. -Dersom du skal kjøpe en gave til noen i disse tider kan vi tilby oss gratis utkjøring av varer, sier både Stine Sølvik og Ann-Kristin Sørgård. Stines Lykkerom har mye fint å tilby i ulike prisklasser, det er absolutt verdt å ta turen innom. Hvis det er behov for alenetid i butikken, er det også mulig å avtale tid med Stine for det.

RON
Ron Saleming måtte stenge for frisørtimer på dagen, men selger fortsatt produkter fra salongen.

Alle frisørene i Bardu har også salg av produkter i butikkene selv om de ikke lenger klipper kunder. Studio Duo Klipp er tilgjengelig på telefon og annonserer på sin Facebookside når Marit er i salongen, mens Ron’s Salong selger over nett og overleverer produktene til kundene på andre måter. Luggen har åpent etter påske. -Det er bare å ta kontakt om dere skulle trenge litt produkter til egenpleie i disse tider. Gavekort kan vi også selge slik at de som trenger, får seg en klipp når dette er over, sier frisørene, med håp om at det ikke er så lenge til de kan ta imot kundene igjen. 

Vinbanken ønsker å finne nye løsninger på at kundene skal få god mat på bordet uten å måtte sitte i lokalet. De lager lunsj, tapas og oster/ skinker som kan hentes der. -Vi har fortsatt meny på app og vi selger bl. a. wraps og tapasbrett som kundene bestiller og kan spise på hjemmekontoret eller til kveldskos med familien, vi er veldig takknemlig for de kundene som nå bruker det lokale næringslivet, sier Anja Renee Vedal.

Monica Olaisen driver Jevningen gård. De har prøvd å være kreative i disse tider og jobber nå med et prosjekt rundt hundekjøring online. -Vi hadde en prøvetur og streamingen nådde over 2000 personer fra hele verden og ble vist hele 3223 ganger. De som fulgte turen vippset et valgfritt beløp for turen, sier Monica. De skal fortsette med dette prosjektet og håper at innbyggerne i Bardu vil være med på tur eller spre opplevelsen til folk de kjenner i andre deler av landet og også utenlands. Neste tur er allerede førstkommende søndag. -Når de fleste nå har reisestopp er det en fin måte å likevel kunne tilby dem opplevelser utenom de vanlige, sier Monica og har et håp om at bedriftene i Bardu også vil kunne klare seg etter denne krisen.

Spørreundersøkelse

Næringsavdelinga i Bardu kommune har nå fokus på situasjonen og næringslivets utfordringer som følge av koronautbruddet. Næringssjef Frode Bruvoll arbeider nå for å få etablert ei arbeidsgruppe  bestående av to representanter fra næringslivet, to politikere i tillegg til næringsavdelingen for i fellesskap å prøve å finne hvilke direkte virkemidler Bardu kommune kan bidra med.

I forrige uke ble det lagt ut en spørreundersøkelse på kommunens hjemmeside og Facebookside for å få en best mulig oversikt over hva hver enkelt bedrift nå sliter med. Etter siste kommunestyremøtet ble resultat av spørreundersøkelsen sendt til alle kommunestyrerepresentanter slik at disse også skal være godt orientert om situasjonen.

Et av punktene i spørreundersøkelsen gikk på om det var ønskelig å bli kontaktet av næringsavdelingen, og her svarte 24 bedrifter positivt på at de ønsket det. Næringsavdelingen har begynt å ta kontakt med de bedriftene som har meldt ifra. -Vi er her for å lytte til utfordringer og for å se hva vi har mulighet å bidra med. De som ønsker, kan melde fra til næringslivsavdelinga, så skal vi ta kontakt, sier Frode Bruvoll. 

Så er det faktisk noen lyspunkter hvor bedrifter har vært kreative og vist pågangsmot som det står respekt av. Disse klarer langt på vei å opprettholde en grei drift samtidig som de er flinke til å etterkomme det regelverk som er bestemt både lokalt og nasjonalt. En oppfordring til våre innbyggere i Bardu kan være å handle lokalt nå dersom det lar seg gjøre, for å bidra til å hjelpe det lokale næringslivet til å bestå -også etter koronautbruddet.

Har du spørsmål?

Kontakt næringslivsavdelingen

Frode Bruvoll, tlf 77 18 52 55/ 906 74 358

 

Les også om "Tiltakspakke for næringslivet" på Alt om korona i Bardu