Teltene skal brukes som «legevakt» for pasienter som skal til legevakten med luftveisinfeksjon. Slik situasjonen er i dag behandler legevakten alle med luftveisinfeksjoner som smitte. Teltene er til stor hjelp for å fysisk skille pasientene med luftveissykdom (mistenkt eller påvist COVID 19 viruset) fra de som er «friske», altså behov for å oppsøke legevakten for andre sykdoms tilstander.
Mange pasienter som oppsøker legevakten har ofte andre sykdommer – derfor er det ekstra viktig at disse tiltakene gjøres slik at de ansatte får skånet disse på best mulig måte.
"Det er jo det som er – andre sykdommer «stopper» jo ikke opp selv om vi har en pågående pandemi", sier Mona Kjellsdatter Martinsen.
Det er satt opp tre telt. To av teltene er satt sammen slik at de har en ren sone – hvor det skiftes til verneutstyr og hvor de ansatte forbereder legeundersøkelsen. Deretter går de gjennom en «sluse» og kommer til ett nytt telt hvor selve prøvetakingen for corona gjennomføres eller legekonsultasjonen. Helsepersonellet vil da være kledd i typisk verneutstyr ( Se bilde på fhi.no). Noen ganger kan pasienter bli bedt om å ta på seg munnbund.
Mona Iren Kjellsdatter Martinsen og Lisbeth Foshaug på Interkommunal legevakt har jobbet på spreng de siste dagene for å få utstyr og materiell på plass i teltene. |
"Alle som skal til undersøkelse i dette teltet har venterom i sin egen bil og vil få beskjed om når de kan komme inn. Det kan hende det virker både skremmende og noe strengt – men dette er helt nødvendige tiltak for å skåne de mest sårbare og oss selv. Vi må jo også holde oss friske for å kunne bistå befolkningen. Legevakten server over 15000 innbyggere", sier Mona Kjellsdatter Martinsen.
Det tredje teltet er oppsatt som en akuttstue, akkurat som inne på legevakten, bare mer minimalistisk. Her har de utstyr til å behandle alvorlig syke pasienter med luftveisinfeksjoner. "Dette trener vi mye på og er har mye erfaring med – så jobben blir den samme- bare under andre omstendigheter og fasiliteter", sier Lisbeth Foshaug.
Legevakta er utrolig imponert og stolt av sine samarbeidspartnere under denne prosessen. Både Forsvaret og kommunenes ansatte ved teknisk enhet har vært enestående.
"Noe arbeid gjenstår, men ting endrer seg fra dag til dag så vi får gå opp stien underveis. Den jobben er vi beredt og klar for", sier Mona Kjellsdatter Martinsen.