Byggesaksbehandling

Plan- og bygningsloven setter krav til høy kvalitet i hele byggeprosessen. Nedenfor vil du finne opplysninger om hvordan byggesaksbehandlingen utføres i de ulike byggeprosessene enten det er nybygg eller utbedringer av eksisterende bygninger og konstruksjoner.

For flere opplysninger om byggeregler vises det til Direktoratet for byggkvalitet DIBK -  hvor oppdaterte skjema for byggesøknad kan lastes ned.

Direktoratet for byggkvalitet er et nasjonalt kompetansesenter på bygningsområdet, og her finner du mye nyttig informasjon og veivisere om du må søke, søkeprosess, arbeid på eksisterende bygg mm. 

Digital veiledning

Bilde av meny - Direktoratet for byggkvalitet

Bygge eller endre - Direktoratet for byggkvalitet

Her finner du informasjon om hvordan du søker, om du må søke, eksisterende bygg, nabovarsel, ansvar i byggesaken og oppussing og vedlikehold. 

Må du søke?

​Skal du bygge en garasje, bod eller annen bygning på eiendommen din? Finn ut om du må søke, eller om du kan tilpasse bygningen slik at du slipper å søke.

Skal du utvide huset ditt med en terrasse, veranda eller et nytt rom? Svar på spørsmålene i denne veiviseren for å finne ut om du må sende byggesøknad til kommunen.

Flere byggeprosjekter er unntatt søknadsplikt, men det du bygger må være i samsvar med kommunale planer. Kommunen kan for eksempel ha egne bestemmelser om plassering, utforming og størrelse. Kontakt kommunen om du er usikker på om du må søke. Dette kan du bygge uten å søke:

Ferdigattest, brukstillatelse eller tatt i bruk

En brukstillatelse er en midlertidig tillatelse som gir deg lov til å ta i bruk et bygg eller deler av bygget før alt arbeidet er fullstendig ferdigstilt. Dette kan være aktuelt i situasjoner der viktige funksjoner i bygget er ferdige, men mindre detaljer gjenstår, som utvendig arbeid eller interiørjusteringer. For å få brukstillatelse må det likevel dokumenteres at bygget er sikkert å bruke.

En ferdigattest en endelig bekreftelse fra kommunen om at hele byggeprosjektet er ferdig i henhold til byggeplanene og relevante forskrifter. Når ferdigattesten er utstedt, betyr det at bygget er komplett, og at alle nødvendige kontroller og inspeksjoner er gjennomført. Dette er den siste formelle bekreftelsen på at bygget oppfyller alle krav for varig bruk. Søknadspliktige byggeprosjekt/tiltak avsluttes med ferdigattest jf plan- og bygningsloven § 21-10.


Tatt i bruk er en status som blir satt på et byggeprosjekt som er tatt i bruk uten at det er søkt om brukstillatelse. Dette er ikke en godkjenning av kommunen. 


Før et byggeprosjekt kan tas i bruk til det formålet det er søkt om, for eksempel at man skal bruke hytta til overnatting mens man ferdigstiller den, må man ha en brukstillatelse. Tar man i bruk et byggeprosjekt før det har en brukstillatelse eller ferdigattest, vil dette få status som tatt i bruk. Et byggeprosjekt som er tatt i bruk, vil bli innkrevd for kommunale avgifter. 

Tatt i bruk er ikke en godkjenning av byggeprosjektet, det søkes om brukstillatelse og ferdigattest.


Hvis et byggeprosjekt blir tatt i bruk før en brukstillatelse vil dette være en ulovlighet i henhold til plan- og bygningsloven, ulovligheter vil følges opp av kommunen. 

Plan og utvikling i Bardu kommune går tidvis gjennom eldre byggesaker for å se om det er byggeprosjekter som mangler ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse og sjekker om byggeprosjekter er tatt i bruk.


Dette gjelder for byggeprosjekter som det er søkt om etter 01.01.1998. 

Henvendelser og bestilling av time for veiledning

Byggesaksbehandler vil ha redusert kapasitet til veiledning i juni-august.

I denne perioden henviser vi til digital veiledning på: Bygge eller endre - Direktoratet for byggkvalitet

Søk i god tid

Har dere planer om å bygge sommer/høst så søk i god tid før ferieavvikling.

Henstilling til søkere

Komplette søknader vil prioriteres fremfor mangelfulle søknader.

Vi ber særlig om at man er nøye med utarbeidelse av terrengsnitt og situasjonsplan da vi ofte oppdager avvik her som genererer tilsyn, endringssøknader, dispensasjonssøknader og ulovlighetsoppfølgning. Dette skaper unødvendig saksbehandlingstid som igjen går utover andre søkere som må vente lengre før behandling av sin søknad.

I byggesaker der bruk av forhåndskonferanse inngår er det viktig av tiltaket blir godt opplyst før møte blir avholdt. Hvordan forhåndskonferanser avholdes og hva som kreves finnes i et eget informasjonsskriv som kan brukes som en sjekkliste. Dette kan lastes ned her.