Høringsdokument:
Høring, Vurdering av videre drift av Nedre Bardu skole
Høringsfrist og svar:
- Høringsfristen settes til 17.januar 2021.
- Send svar til postmottak@bardu.kommune.no og merk «Høring Nedre Bardu skole».
- Det blir mulig for alle berørte parter å gi svar på høringen
Høringsinstanser:
- FAU Nedre Bardu skole
- HTV i Bardu kommune
- Ansatte i Bardu kommune
- Elever ved Nedre Bardu skole
- Målselv kommune
- Troms Fylkestrafikk
- Rektorer og barnehagestyrere i Bardu
- Lag og foreninger i Bardu
- Fylkesmannen i Troms
Samarbeidsutvalget v/ Fageråsen barnehage
Foreldrerepresentant for Nedre Bardu barnehage
Elevrådet ved Nedre Bardu skole
- De fleste har noen å være med.
- De fleste har venner.
- Lite mobbing.
- Flinke lærere.
- Veldig bra læringsmiljø.
- Det går ikke an å bli kjent med flere.
- Få jenter.
- Stort uteområde, mange uteleker, ballbinge, aktivitetsløype, grillhus, naust.
- Mange lærere, som gjør at man får mer hjelp.
- Det er stille og rolig.
- Det er også mulighet til å trekke seg tilbake for dem som vil.
- Lite konflikter.
- Vi har pc og iPad til alle.
- Fine klasserom.
- Fint bibliotek.
- Skolen er så liten at man kjenner alle.
- Kort skolevei.
- Det blir alt for lang skolevei.
- Mer støy vanskeligere å trekke seg tilbake.
- Skummelt å møte nye, noen gleder seg til å møte nye.
- Mye større klasser og større skole på Setermoen.
- Skummelt for de yngste. Tung skolevei for de yngste.
- Har ikke lyst å bytte fordi de fleste trives her.
- To svarer at det kan bli gøy fordi de har mange venner på Setermoen.
Klubben ved SSK
FAU og SU ved SSK
Rune Foshaug
SU Seterveien Barnehage
Svar på høring «Vurdering av videre drift av Nedre Bardu skole» fra SU Seterveien Barnehage
Samarbeidsutvalget (SU) ved Seterveien Barnehage viser til høringsutkastet vedrørende vurdering av videre drift av Nedre Bardu skole.
Innledningsvis vil vi ved SU Seterveien Barnehage takke kommunen for inkludering i denne viktige avgjørelsen, og for at det er gitt tilstrekkelig tid til å forberede innspill på høringsutkastet. Det er forståelse for at kommunen har behov for å få fremtidig budsjett i balanse, og vi håper at våre innspill vil kunne bidra konstruktivt til kommunens avgjørelse.
Sammendrag:
SU ved Seterveien Barnehage stiller seg bak og anbefaler alternativ 2 ettersom vi anser at dette alternativet samlet sett vil ivareta den helhetlige kvaliteten på kommunens OKI tilbud best mulig, herunder Seterveien Barnehage.
1. Nedre Bardu skole fortsetter sin drift i nåværende form og tas ikke opp til vurdering før i 2023.
Dette alternativet vil etter vårt syn vanskeliggjøre kommunens behov for å få budsjettet i balanse, og vil redusere kommunens OKI tilbud og kvalitet ytterligere jevnt over, inkludert tilbudet ved NBS. Alternativet anses derfor til å virke mot sin hensikt på lengre sikt.
I tillegg, i kommunens nåværende situasjon, og basert på estimert elevtall og stadfestede elevkostnader, mener vi at dette alternativet ikke er bærekraftig eller forvaltningsmessig forsvarlig.
Videre, alternativet vil ytterligere skape utfordringer for Seterveien barnehage og resten av OKI tilbudene i kommunen ettersom budsjettkutt fortsetter å utføres ved «ostehøvel-prinsippet». Dette reduserer kvaliteten på barnehagen, og det oppleves nå som at det ikke er mer å hente ut av denne innsparingsmetoden.
SU ved Seterveien barnehage stiller seg ikke bak alternativ 1.
2. Bardu kommune legger ned driften av Nedre Bardu skole fra 1.august 2021. Elever flyttes til Setermoen skole.
SU ved Seterveien barnehage mener at dette alternativet er det som i størst grad vil imøtekomme kommunens mulighet til å opprettholde et tilfredsstillende OKI tilbud, herunder nødvendige ressurser til kommunens barnehager.
I tillegg vil vi fra et pedagogisk standpunkt argumentere for at det vil være mest hensiktsmessig for kommende skoleelever ved Setermoen skole å være etablert i et klassemiljø når innflytting i ny skole skjer ila 2022. Elevene vil da flytte til ny skole på like premisser.
SU ved Seterveien barnehage stiller seg bak alternativ 2.
3. Nedre Bardu skole fortsetter driften til ny skole står ferdig på Setermoen, og elevene flytter inn i den nye skolen samtidig med elevene fra Setermoen skole
Dersom det fattes en avgjørelse om at elever ved NBS uansett skal overføres Setermoen Skole, anser vi det som hensiktsmessig at effektuering av denne avgjørelsen kommer så tidig og realistisk som mulig for å oppnå innsparingspotensialet med overføringen så snart som mulig. Videre vil vi anta at det vil være mer krevende for elever og lærere å flytte midt i et undervisnings år, både mtp praktiske og sosiale forhold.
SU ved Seterveien Barnehage stiller seg ikke bak alternativ 3.
Konklusjon
SU ved Seterveien Barnehage stiller seg bak og anbefaler alternativ 2 ettersom vi anser at dette alternativet samlet sett vil ivareta den helhetlige kvaliteten på kommunens OKI tilbud, herunder Seterveien Barnehage.
Mvh
SU Seterveien barnehage
Ansatte ved Nedre Bardu skole og SFO
Uttalelser til høringsnotatet vedr. vurdering av videre drift av Nedre Bardu skole fra personalet ved Nedre Bardu skole/SFO
Svar til høring av 25.11.2020, dokument 2020/1892-2
Vi har følgende merknader til høringsnotatet:
Små skoler og klassestørrelser
Vi er gjort kjent med at deler av teksten under overskriften «Bakgrunn» er direkte sitat fra Dagbladet 26/8-16. Teksten er en kommentar til en debatt om klassestørrelser, og er skrevet av journalist Inger Merete Hobbelstad (https://www.dagbladet.no/kultur/barnet-kan-bli-ensomt-i-en-liten-klasse/61087655 ). Utgangspunktet for teksten er debatten om at klassestørrelsene har blitt for store, og dermed blir sitatet tatt ut av kontekst.
I høringsnotatet trekker enhetsleder kun fram den siden av saken som støtter hans synspunkt, der han beskriver små klasser som «pedagogisk uforsvarlig». Men han viser ikke til kommentaren i sin helhet, hvor det også kommer fram tydelige negative trekk ved store klasser og positive trekk ved små klasser.
I Hobbelstads kommentar står det også at klassemiljøet «kan» bli ensrettet og lukket i mindre klasser. Men slike tilfeller «kan» også forekomme i større klasser. Vi ønsker å vise til følgende sitat fra samme kommentar «Men debatten om klassestørrelse føres fremdeles på et ganske overfladisk nivå. Forskningen på feltet er sprikende og uten entydig resultat.»
I kommentaren vises det til ulik forsking, blant annet til Prosjektet Tennessee Star som viser til funn der elever i små klasser sjeldnere droppet ut av skolen og oftere tok avansert ekstraundervisning enn de andre deltakerne. Argumentasjonen i høringen blir derfor ensidig, unyansert og mangelfull.
Henvisningen til opplæringsloven §8-2. Hva er pedagogisk forsvarlig?
I opplæringsloven står det ingenting om at for små klasser kan være pedagogisk uforsvarlig. Enhetsleder utdyper heller ikke sine tanker om hvordan han knytter dette opp mot for små klasser, men stiller spørsmålet «Hvem er det som bestemmer hva som er «pedagogisk forsvarlig?». Da spør vi også, hvordan kan han «bestemme» at Nedre Bardu skole driver pedagogisk uforsvarlig? Enhetsleder bruker begrepet ved flere anledninger i høringsnotatet uten å definere begrepet, og konkluderer til slutt med at det ikke er «pedagogisk forsvarlig» å drifte skolen.
Med hensyn til faglig kompetanse, er alle ansatte ved Nedre Bardu Skole profesjonsutdannet, både i skolen og SFO, med høy formell kompetanse og lang erfaring.
«Ansatte på skolen har fått i oppdrag fra enhetsleder å se på alle muligheter til å øke elevtallet.»
Uttalelsen om at de ansatte har fått i oppdrag å se på mulighetene for å øke elevtallet, vil vi kommentere med at vi har liten påvirkningskraft mht. til å øke elevtallet ved skolen. Det er kommunens ansvar å legge bedre til rette for god bosetting i hele kommunen. (se vedlegg) Vi har fått i oppdrag og jobbet systematisk med å se på fordeler og ulemper ved videre drift av
skolen. Dette ble gjort i september, og er allerede videreformidlet til enhetsleder (se vedlegg). Gjennom denne vurderingen er det ikke kommet fram at skolen drives pedagogisk uforsvarlig.
«Vi skal ha barnets beste i fokus»
Enhetsleder viser til elevundersøkelsen som ble gjennomført i høst, hvor det trekkes fram et dårlig fysisk miljø, dårlig luftkvalitet, temperatur, utstyr, garderobe og dusjer. Det har ikke blitt gjort noen videre undersøkelse på om disse funnene stemmer eller ikke. HMS gjennomgang og bygg og eiendomsavdelingen i kommunen har ikke notert noe behov for forbedringer på det fysiske miljøet.
Vi er kritiske til at denne undersøkelsen vektlegges i så stor grad når den bygger på et så lite tallmateriale. Det at ingen elever på skolen føler seg mobbet bør vektlegges i større grad enn det fysiske miljøet. Både skole og foresatte er stolte av en skole uten mobbing.
I høringsnotatet påstås det at «elevene vil få et bedre sosialt læringsmiljø, flere lekekamerater og få en større sosial kompetanse» ved å gå på en skole med større klasser. Klassestørrelsen i seg selv kan ikke garantere dette, uansett hvilken skole de går på.
Uteområdet til skolen er en stor ressurs som vi drar god nytte av, og har tidligere fått Uteromsprisen fra Statens utdanningskontor i Troms.
Økonomisk perspektiv
Enhetsleder påstår at det er en total økonomisk besparelse på 4,948 000,- i tillegg til andre utgifter knyttet til drift av skoleområdet. Etter våre beregninger må det trekkes fra ca. 2 500 000,- fra elevbesparelser. Dersom elevene blir flyttet over til ny skole vil ikke elevene fra Nedre Bardu koste 0,-, men koste omtrent det samme som elevene ved Setermoen skole koster nå (ca. 100 000,-)
Bussrutene for elevene ved Nedre Bardu skole må vurderes mer nøye, når det er snakk om at 5-6-åringer kan få svært lang skolevei. Om det ikke legges godt nok til rette, kan de risikere å sitte på buss opp til 50 min én vei. I høringsnotatet kommer ikke dette fram som en bekymring.
Vi er forundret over at det kan virke som om at begrepet «pedagogisk forsvarlig» blir brukt som et vikarierende argument for at det i bunn og grunn er økonomiske hensyn som ligger til grunn for forslaget om å legge ned Nedre Bardu skole.
SFO
Enhetsleder har knapt uttalt seg angående framtidens SFO-tilbud. For barn og foreldre er dette svært viktig og avgjørende for bosetting. Flere av de foresatte arbeider for eksempel i Målselv og kan finne det problematisk uten tilstrekkelig SFO-tilbud i nærområdet (åpningstider ved SFO på Setermoen kan bli vanskelig å holde seg innenfor når det blir store avstander fra arbeid og skole). Dette kan føre til at de bosetter seg i en annen kommune, noe som medfører tapte skatteinntekter.
SFO og skolen samarbeider tett for å gi barna en god og trygg hverdag. Vi har over 80% påmelding blant elevene, hvilket viser at vi er et nødvendig tilbud for foreldre. I tillegg får vi hvert år henvendelser fra 5. klasse foreldre som ønsker at barnet deres skal fortsette hos oss.
Videre drift
I utgangspunktet ønsker vi at skolen skal bestå. Det er en forutsetning at så lenge skolen er i drift, må det tilføres nok ressurser til fortsatt pedagogisk forsvarlig drift av Nedre Bardu Skole og SFO.
Samtidig ser vi pr dags dato at elevgrunnlaget er synkende. Dersom det blir snakk om nedleggelse, vil vi anbefale at det ikke skjer før tidligst 1. august 2022 når ny skole står ferdig. Dette er veldig viktig for å ha god tid til å planlegge en eventuell sammenslåing for å ivareta alle parter. Eventuell nedleggelse og sammenslåing av skoler vil gi store ringvirkninger i hele organisasjonen og i lokalsamfunnet, også på de andre skolene i Bardu kommune. Dette er en prosess som må tas på største alvor.
Bardu 12.januar 2021
Ansatte ved Nedre Bardu skole og SFO
Samarbeidsutvalget Nedre Bardu skole
IL Kampen
FAU ved Nedre Bardu Skole
Barnehagestyrerne
U.L. Vårvon
Høring Nedre Bardu skole