Avdelingen ergoterapi, fysioterapi, friskliv/ folkehelse og hjelpemidler

Tjenestene ergoterapi, fysioterapi, friskliv/ folkehelse og hjelpemidler finner du i Spongaveien 14, i lokalene som tidligere var Sponga barnehage.

Vi er til sammen 8 ansatte med ulik helsefaglig kompetanse. 1,5 stilling ergoterapeut, 1 hjelpemiddelkonsulent, 1 folkehelsekoordinator/frisklivsveileder og 4 fysioterapeuter.

Vi jobber etter lov om kommunale helse og omsorgstjenester i kommunene, og vårt oppdrag er knyttet til å gi tilbud om ergoterapi, hjelpemidler, fysioterapi og forebyggende tjenester til alle i Bardu kommune, som har behov for det. Lovdata.

Du kan komme til oss i avdelingen i Sponga for å få hjelp, eller vi kan komme til deg der du oppholder deg, om det er behov for det. Det kan for eksempel være hjemme, på arbeidsplassen, i barnehagen eller på skolen. I Barduhallen har frisklivssentralen tilbud om gruppetrening i sal og i basseng .   

For å komme i kontakt  med oss kan du ringe , sende  SMS  eller mail .  Kontakt informasjon finnes på hjemmesiden.
 

Hjelpemiddelkonsulenten

Hjelpemiddelkonsulenten har ansvar for korttidsutlån av hjelpemidler, utkjøring/ innhenting og montering av hjelpemidler, samt service/ enkle reparasjoner. Han er hørselskontakt og følger opp trygghetsalarmer. I utgangspunktet skal søknader på hjelpemidler gjøres av ergoterapitjenesten, med unntak av hørselshjelpemidler. Det er ergoterapeut som er synskontakt.

Ergoterapitjenesten

Ergoterapitjenesten gir tilbud til innbyggere i kommunen med nedsatt eller redusert funksjon som påvirker mestring av daglige aktiviteter eller gjøremål. Vi krever ikke henvisning fra lege, og oppfølging fra ergoterapeut er kostnadsfritt.

Ergoterapitjenesten har som oppgave å finne løsninger/ og tilrettelegge for at innbyggerne kan være mest mulig selvhjulpne og klare seg selv i størst mulig grad. Vi jobber for å finne løsninger når det blir et gap mellom helsa og hverdagens krav. Forebyggende og helsefremmende arbeid vektlegges. Vi vil spørre deg om hva som er viktige aktiviteter i livet ditt- og hvordan du vil delta. Ergoterapeuten kartlegger dine ønsker og muligheter for aktivitet og deltakelse. Ergoterapeuten kartlegger hva som hindrer eller muliggjør hverdagsaktiviteter. Målet er at alle skal kunne delta å være mest mulig aktiv i lek, læring, arbeid og hverdagen ellers.

Vi kan fremme mestring, deltagelse og selvstendighet hos den enkelte gjennom tre hovedområder:

  • den enkeltes innbyggers mestring og utføring av hverdagsaktiviteter gjennom trening og motivering
  • tilrettelegging av aktiviteter
  • tilpasning av omgivelser med universell utforming, boligtilpassing, velferdsteknologi og/ eller hjelpemidler

 

Fysioterapeut

Fysioterapeuters kjernekompetanse er kropp, bevegelse og funksjon. Vi jobber forebyggende og behandlende med mål om å bedre og vedlikeholde funksjonsevne og fremme god helse og livskvalitet.

I behandling vektlegger vi hvordan fysiske, psykiske, miljørelaterte og sosiale faktorer innvirker på helseproblemer.

Våre arbeidsoppgaver innebærer undersøkelse, vurdering og behandling individuelt og i grupper. Vi jobber med mennesker med funksjonsnedsettelse grunnet sykdom, skade eller alder, samt med barn og unge med motoriske og/eller sansemotoriske vansker. Eksempler på problemstillinger vi jobber med er smerter i muskel-/skjelettapparatet, nevrologiske diagnoser, akutte skader, sirkulasjon/lymfødem/lipødem og opptrening etter operasjon, med mer. Du kan ta direkte kontakt med oss med eller uten henvisning fra lege.

Presentasjon folkehelse Jeanette bilde2_250x337
Jeanette Jørgensen er 100% folkehelsekoordinator, der 50% av stillingen er Frisklivssentralen i Bardu. Utdannet med bachelor i folkehelsearbeid med vekt på fysisk aktivitet og ernæring, og har en master i klinisk helsevitenskap med vekt på fedme og helse.

Folkehelse og friskliv

Folkehelsekoordinator jobber helsefremmende og primærforebyggende mot hele befolkningen i Bardu. Eks. TellTur Bardu, Fylkeslekene og isfisketur for psykisk utviklingshemmede, kursholder i COS-P, Folkehelseoversikten og annet planarbeid, miljørettet helsevern, opprettelse av utstyrssentral, oversikt over lavterskelaktiviteter og møteplasser i kommunen, samarbeid med frivillige lag og organisasjoner, og mye mer.

Frisklivssentralen i Bardu gir råd og veiledning innenfor temaområdene fysisk aktivitet, kosthold, tobakk og søvn, både individuelt og i grupper. Målgruppen er de som har økt risiko for, eller som har utviklet sykdom og trenger støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer. Veiledningen bygger på motiverende intervju. Man kan enten henvises eller ta kontakt selv. Ved forespørsel holdes foredrag innen temaområdene nevnt over. Her finner du mer info om Frisklivssentralen.