Begrunnelse:

UL Freidig dans og musikkteater, har skapt et kreativt og godt miljø for barn og unge gjennom teater, musikk og dans. Et fritidstilbud hvor ungene får utfolde sine kreative sider i trygge rammer og som i tillegg fremmer mestring. Undergruppene består i dag av UL Freidig barne- og ungdomsteater og Dans Ala

Tilbudet UL Freidig barne- og ungdomsteater ble opprettet av initiativtakere Isabell Lundberg og Carine Meyer i februar 2020 og de har jobbet frem et utrolig flott kulturtilbud. Et alternativ til alle idrettene i Bardu som gir et fantastisk tilbud til Bardus innbyggere. Tilbudet gir de unge fantastiske muligheter til å sette opp stykker som Annie, Jungelboken, Skjønnheten og udyret, Nisse på ville veier, Dyrene i Hakkebakkeskogen og mer kommer det. I desember er det «Lotta i bråkmakergata» som står for tur med ny regissør Martin Dirdal Bjørnson. Teatergruppa har gjennom flere år levert fantastiske forestillinger til glede for folk i bygda, og mulighet for å kunne oppleve noe fra en scene. Barn og unge har gjennom teateret et fritidstilbud, og en motvekt til sportsaktiviteter, noe som trengs. Det er veldig viktig at barn og unge skal ha arenaer å prøve seg fram på, og finne sine ting som engasjerer. Nivået på forestillingene er av topp klasse, og mang kan drømme seg bort i gjerne 2 akter en lørdag eller søndag. 

Teateret engasjerer mange for å få "sluttproduktet" til, ikke bare skuespillerne. For å vedlikeholde tilbudet har det vært en fantastisk innsats fra mange. I tillegg til initiativtakere, ungdommen, nye regissører og koreografer får de med seg mange foreldre og andre frivillige på dugnader for å hjelpe til. Blant annet kostymegruppa, sminkegruppa, lydteknikere, lysteknikere, kulissegjeng, kakebakere og flere. Og ikke minst alle som kommer og ser på forestillingene.

Den 1. februar 2023 ble Dans Ala opprettet sammen med initiativtakere Mina Heimdal Rambø og Emine Meyer fordi det ikke fantes noe dansetilbud i kommunen. Det ble opprettet dansetreninger 3 timer i uka for ulike aldersgrupper. Øvingene har foregått på Ala grendehus hvor de årlig har hatt oppvisninger, samt at de har opptrådt under bl.a. 17. mai arrangementet i Barduhallen. Da jentene har søkt seg videre på danselinja, har noen av deres kursdeltakere Alva Heiskel og Liliane Meyer overtatt stafettpinnen i høst. Nytt tilbud som startet i oktober, er også jazzdans 11-18 år da Siree Sæther som jobber i forvaret og har sagt ja til å være koreograf. UL Freidig dans og musikkteater er derfor under utvikling hele tiden, med flere tilbud for barn og unge i bygda.  

Dette er flotte tilbud til barn og unge som ikke fantes i kommunen fra før, men som er et viktig supplement til kulturskolen og Bardu IL. De som driver teateret og dansetilbudet nedlegger er stort antall frivillige arbeidstimer for å få dette til, med teater, sang og dans for barna som hovedmotivasjon. Flere av skuespillerne og danserne velger videre utdanningsvei innenfor teater og dans. Til nå har 6 av ungdommene fra dans og musikkteateret startet VGS utdanning på Kongsbakken, drama eller danselinja i Tromsø. I tillegg har flere av de eldste som har vært med i teatergruppa tatt på seg verv som instruktører for noen oppsetninger for barnegruppa og flere har også vært mentorer for de yngre. Dette har vært med å skape et godt og inkluderende miljø på tvers av alder. 

 

UL Freidig dans og musikkteater fortjener honnør for dette fantastiske tilbudet de har utviklet. Måtte det fortsette i mange år!

 

Vi gratulerer UL Freidig dans og musikkteater med Bardu kommunes kulturpris 2024. 

 

Prisen deles ut under høstkonserten i Amfi på Bardu skole og kulturarena søndag 27. oktober. Konsertstart kl. 18.00. 

Tidligere prisvinnere:

Kulturprisen ble delt ut første gang i 1991 og ble siden delt ut årlig til og med 1997. Neste tildeling var i 2000. Deretter har Kulturprisen blitt utdelt årlig, til sammen 32. ganger.  

Gudleiv Øverås (1991), Bodil Nyhus (1992), Roald Utgård (1993), Eivind Steien (1994), Per Årnes (1995), UL Freidig (1996), Inger Livelten (1997), Bardu Musikkforening (2000), Fred Børre Lundberg (2001), Halvor Eggen (2002), Ernst Hansen (2003), Bodil og Ola Haugli (2004), Tove og Rolf Hansen (2005), Inger Heimdal (2006), Bardu IL (2007), Per Midttun (2008), Anders Hoffmann (2009), Ester og Jon Sneve (2010), Bardu korforening (2011), Øystein Figenschau (2012), Egil Nyhus (2013), NMK, avd. Bardu (2014), Lennart Strømseng (2015), Torfinn Bang (2016), Johannes Irgens (2017) og Bente Midttun Kroken (2018) Astrid og Magnar Hansen (2019), Randi Aasvang Hansen (2020), Ellen Spets (2021), Jarle Walter Heimdal (2022) og UL Viking (2023). 

 

Kontaktpersoner:

Bardu kommune: Lise Bjørkeng tlf. 918 09 377

Kulturprisvinner: UL Freidig dans og musikkteater, 

v/ kontaktperson -Isabell Lundberg tlf. 958 85 990

 

 

Bilder: UL Freidig barne- og ungdomsteater og Dans Ala sitt arkiv